2014. május 4., vasárnap

9. Szövegkiegészítés

Glitter Graphics
Beküldeni nem kell. De nem titok, hogy ezzel a feladattal majd csütörtökön találkoztok.

1. változat:
 

Móra Ferenc ______________ született _______-ben. Édesapja ____________________, mesterségére nézve  _______________ volt. Vidám és  _____________ ember.
Édesanyja __________________, _______________ asszony.
A Kincskereső kisködmön lapjain nemcsak _______, hanem Móra Ferenc gyermekkori _____________ is megelevenednek. Lapjai szinte elvarázsolnak bennünket. Szeretet és kedvesség sugárzik minden egyes szóból.
Ahogy az ______________ mesebeli _______________ kincses barlangba vezeti __________, úgy vezeti el a ködmöntündér Gergőt az igazi ______________az emberi ____________, és __________________.
Móra Ferenc ___________ élt. ______________ , ____________ és_______________ volt. Híres ______________ több nyelvre is lefordították. ( PL.: _____________________, ______________________________)
 
"Tarisznyában" a beillesztendő szavak:
 
 
Kiskunfélegyházán    Móra Márton   1879-ben 

Rab ember fiai   Juhász Anna   Dióbél királyfi

    regényeit   élményei    Ezeregyéjszaka  Gergő

    lámpása    Aladdint    kincshez    jósághoz

    szeretethez    Szegeden    múzeumigazgató

  kenyérsütő   újságíró         jószívű     
   
régész       foltozószűcs


A jobb oldali sávban megtalálod Móra Ferenc életét








 

II. Változat

Élvezet a __________ olvasni, mert stílusa az élő beszédre emlékeztet. Témái érdekesek, mély emberség és szeretet ___________ belőlük.
A___________________________nem csupán gyermekek számára készült gyönyörűséges olvasmány, de _______________________művészi önéletrajza is. Nem tényleges élményeit, hanem gyermekkora érzéseit ____________________e könyvben.
Bár a regényben sok a ____________, Gergő  hiteles alakként ismerkedik a felnőttek felemás világával. Nyiladozó elméje megkülönbözteti a jót és a _____________. A valóság izgalmait, nyomorúságait és örömeit a gyermek szemével láttatja az ____. Gergőn elhatalmasodik a _____________________ iránti vágy, amiből nem akar engedni. Erre a helyzetre pedig nincs más ____________ csak és kizárólag a mesék világa. Azt gondolja, hogy: "Ki ma szegény, holnap gazdag lehet!" Talán így van, talán nem. Mindenesetre az ______________ megpróbál kedvében járni a fiának és egy _______________ varr neki, amelyben ______ lakozik. S míg hordja, rádöbben Gergő: Az élet olyan, amilyen, de szeretet nélkül ________________! 
Az író nagyon fontosnak tartja a munka szeretetét és a becsületet hiszen az ___ erőt és önbizalmat. A tanítások elfogadásához idő, tapasztalás, megértés és jó ____________ kellenek. Gergő számára is egyértelművé válik, miszerint a tündér nem is az ő ködmönében lakozik, hanem az ____________ szívében. Segítségével valódi  __________lel, megtalálja önmagát és a saját lelkéhez vezető utat.

Sok apró _____________ tárháza a Kincskereső kisködmön, ezeket fogadja el és próbál szerintük élni a regény végére a cseperedő fiú.
Mi is megértjük, hogy az igazi kincs maga az emberi  _____________ és szeretet.

A mű utolsó __________, mely Móra Ferenc életének vezérlő elve, Gergő számára is őszinte és megszenvedett értelmet kap. "A szeretet az élet."

Ettől nagyobb _____________ nem is létezhet egyetlen olvasónak sem.



A szövegbe ezeket a szavakat kell a helyére rendezni.
Keresd ki az odaillőt! Ennyi az egész.


regényt, sugárzik,
Kincskereső kisködmön ,  Móra Ferenc , örökítette meg , meseelem, rosszat,  író, gazdagság, megoldás, édesapa , csodaködmönt, tündér,  elviselhetetlen,  ad,   barátok, emberek , kincsre, igazság,  jóság, mondata, tanulság


Beküldeni nem kell. Ezzel a feladattal, vagy a másikkal -  majd csütörtökön találkoztok. Szóval érdemes alaposan átnézni.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...